Beste verrekijker kopen

verrekijker vogelsSoms ziet u door de bomen het bos bijna niet meer met producten tegenwoordig. Dankzij de komst van honderden webshops is het lastig om te vinden wat u nou wilt. Gelukkig is alles ook een beetje makkelijker en hebben we alle informatie binnen handbereik op onze computers en tablets. Het kiezen van de beste verrekijker voor u kan dus een moeilijke opgave zijn, maar wij hebben de belangrijkste informatie op een rijtje gezet .

Belangrijke vragen om jezelf te stellen

  • Waar voor ga ik de verrekijker gebruiken ( bij het wandelen / op de boot / bij het jagen / voor het spotten van vliegtuigen)
  • In welke omstandigheden gebruik ik hem (veel licht / weinig licht)
  • Is gewicht en maat belangrijk ( wil ik hem in mijn binnen zak kunnen steken / ga ik een statief gebruiken / verplaats ik mij veel)
  • Wat is mijn Budget

Hier onder bespreken we de termen en aspecten om rekening me te houden bij het kopen van een verrekijker .

Lichtsterkte

Lichtsterkte is van groot belang bij natuur en wild observatie. Als u niet precies weet of u moet kiezen voor een verrekijker met hoge lichtsterkte moet u zichzelf dit afvragen: Bent u van plan de verrekijker overdag of ook in de nacht te gebruiken? Indien u hem ook in de nacht wilt gebruiken, wordt het aangeraden om te kiezen voor een verrekijker met een hogere lichtsterkte. Een hogere lichtsterkte betekent namelijk dat er meer licht door de verrekijker heen gaat, ook als het donker is.

Objectiefdiameter

Objectiefdiameter is zeer belangrijk en bepaald uiteindelijk hoe scherp en gedetailleerd uw kijk is op de natuur. Hoe groter de diameter is, hoe meer licht er binnenkomt. Door dit licht kun u alles een stuk helderder zien, van objecten tot kleuren. In de nacht wordt een groot objectiefdiameter aangeraden van 50mm tot 56mm, hierdoor wordt de verrekijker wel een stuk zwaarder. Overdag wordt werkt een 32mm tot 42mm prima, u heeft immers minder licht nodig.

Vergroting

De vergroting is uiteraard ook zeer belangrijk bij het kiezen van een nieuwe verrekijker. Het bepaalt hoe dichter uw object te zien is. Gaat u voor een verrekijker met 5X dan komt het object 5 keer dichterbij. Dit verschil kan uiteindelijk de beslissende factor zijn bij het kopen van een verrekijker. Een grotere vergroting betekent wel dat de verrekijker zwaarder wordt, u wordt wel dus wel minder mobiel. 10X is al lastig op een winderige dag en 12X is al niet meer te doen zonder statief. Een hogere vergroting wordt aangeraden bij gebruik in daglicht, waar een kleiner getal (7X of 8X) voldoet in de nacht.

Conclusie

Wat is nou de beste verrekijker voor natuur en wild? Dat ligt er dus enorm aan wanneer u wilt observeren. Gaat u overdag naar buiten, kunt u gaan voor een kleiner diameter en lichtsterkte en grotere vergroting. Gaat u in de nacht naar buiten? Een hoger diameter en lichtsterkte en kleinere vergroting. Wilt u graag beide, dan wordt het aangeraden te gaan voor dezelfde specificaties als de nacht verrekijker.

Externe bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *