post

Modelspoor rails leggen in 10 stappen

Wanneer je een nieuw modelspoor wil aanleggen is een secure handeling essentieel. De rails ligt centraal bij het aanleggen van een nieuw modelspoor. Hier overheen rijden de treinen met hun wagons. Wanneer de sporen goed zijn neergelegd zorgt dit voor minder ontsporingen en vastlopers. Rustig aan de onderstaande stappen doornemen en uitvoeren is daarom zeker de moeite waard.

 

Stap 1: Ondergrond van de rails

De ondergrond van de rails is zeer belangrijk. Deze moet stevig en recht zijn om knikken en verschuivingen te voorkomen. Een treintafel is het meest handige. Wanneer je niet over deze beschikt kan je het beste een maken met hout en een decoupeerzaag.

 

Stap 2: De bedding van de rails

Een modelspoor vereist ook een bedding. Deze bedding heeft een dempende werking van zowel geluid als trillingen en daarnaast zorgt het ervoor dat de rails wat hoger ligt. Hierdoor ligt het net als bij het grootbedrijf wat hoger.

 

Stap 3: Teken de rails uit

Alvorens je het modelspoor gaat aanleggen wordt het aangeraden om deze uit te tekenen.

 

Stap 4: Hellingen

Wanneer je één of meerdere hellingen in je rails wil verwerken kan je dit het beste doen door middel van een gelijkmatige stijgen door middel van meetlatten. Laat vervolgens een wagon met waterpas over de rails rijden om te checken of het daadwerkelijk gelijkmatig is.

 

Stap 5: De rails daadwerkelijk neerleggen

Leg nu de rails neer en zorg ervoor dat alles goed bij elkaar aansluit.

 

Stap 6: Bevestigen

Bevestig alle delen met elkaar en zorg dat alles vloeiend in elkaar over gaat. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van flexrails wordt er aangeraden om deze vast te solderen alvorens te leggen om plooien en knikken te vermijden.

 

Stap 7: Stroomvoorziening regelen

De stroomvoorziening is een belangrijk onderdeel van een modelspoor. Hiermee laat je de wagons daadwerkelijk rijden over de rails. Zorg ervoor dat de stroomtoevoer voldoende is. Hierbij kan je ook rekening houden met de terugmelding en de massa. Dit kan allemaal met elkaar verbonden worden door het te solderen.

 

Stap 8: Afwerking

Nadat alles is neergelegd wordt het tijd voor de afwerking. Hierbij kan gedacht worden aan de ballast. Kies de kleur en het formaat uit, deze kan je kiezen bij verschillende hobbywinkels of webshops. Breng deze ballast aan met houtlijm of latex.

 

Stap 9: Omgeving

Nu alles ligt kan de omgeving gemaakt worden. Hierbij kan er gedacht worden aan huizen, bomen, rivieren om rotsen.

 

Stap 10: Proefrit

Controleer voorzichtig of de trein goed rijdt. Eerst op zijn laagste stand om vervolgens al meer snelheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *